UPS Phasak Help

Status
Not open for further replies.

Kry0h

Cadet
Joined
Oct 19, 2011
Messages
4
Hi there !

I have a Phasak 400 VA ( PH 9940 ) ups, that i wold like to connect to my FreeNas Box, went to the ups service, selected it from the list changed the port to /dev/ugen3.2 ( ive saw as i pluged in the usb connector on the serial console popped up that a ups was connected in that port ), changed the identifer to "ups" set the timer to "20", in the description "PH9940", ive posted to a print screen of my config.

So far so good, but, when i tried to enable the service, it couldnt start, ive managed to see what was going wrong on the console and ive discovered that the ups was reported as a "OMRON" with megatec driver

Code:
Oct 25 12:11:38 NAS root: Unknown USB device: vendor 0x06da product 0x0003 bus uhub3
Oct 25 12:11:38 NAS kernel: ugen3.2: <OMRON> at usbus3
Oct 25 12:11:38 NAS kernel: uhid0: <OMRON USB UPS, class 0/0, rev 1.10/1.00, addr 2> on usbus3


So ive managed to google arround and do some deep search in the forum, and ive discovered that this ups must use a blazer_usb driver, went to the aux. parameter and add the driver = blazer_usb line, used chmod 777 /dev/ugen3.2, start up the service and... same problem, tried to select a megatec_usb driver and still the same.

Code:

Broadcast Message from root@NAS.WORKGROUP
        (no tty) at 12:14 WEST...

Communications with UPS UPS lost


Broadcast Message from root@NAS.WORKGROUP
        (no tty) at 12:14 WEST...

UPS UPS is unavailable


With blazer_usb driver on Aux. Param. :

Code:
Oct 25 12:14:29 NAS freenas: nut not running? (check /var/db/nut/upsd.pid).
Oct 25 12:14:29 NAS freenas: Error: UPS [UPS] is for driver megatec, but I'm blazer_usb!
Oct 25 12:14:29 NAS freenas:
Oct 25 12:14:29 NAS freenas: Network UPS Tools - Megatec/Q1 protocol USB driver 0.03 (2.4.1)
Oct 25 12:14:29 NAS freenas: Driver failed to start (exit status=1)
Oct 25 12:14:29 NAS freenas: Network UPS Tools - UPS driver controller 2.4.1
Oct 25 12:14:29 NAS root: /usr/local/etc/rc.d/nut: WARNING: failed precmd routine for nut
Oct 25 12:14:29 NAS freenas: /usr/local/etc/rc.d/nut: WARNING: failed precmd routine for nut
Oct 25 12:14:29 NAS freenas[1891]: Executing: /usr/sbin/service nut_upsmon restart
Oct 25 12:14:29 NAS freenas: nut_upsmon not running? (check /var/db/nut/upsmon.pid).
Oct 25 12:14:29 NAS freenas: Starting nut_upsmon.
Oct 25 12:14:29 NAS freenas: UPS: UPS (master) (power value 1)
Oct 25 12:14:29 NAS freenas[1891]: Executing: /usr/sbin/service nut_upslog restart
Oct 25 12:14:29 NAS upsmon[7734]: UPS [UPS]: connect failed: Connection failure: Connection refused
Oct 25 12:14:29 NAS upsmon[7734]: Communications with UPS UPS lost
Oct 25 12:14:29 NAS freenas: nut_upslog not running? (check /var/db/nut/upslog.pid).
Oct 25 12:14:29 NAS freenas: Starting nut_upslog.
Oct 25 12:14:29 NAS freenas: Warning: initial connect failed: Connection failure: Connection refused
Oct 25 12:14:30 NAS freenas[1891]: Executing: /bin/pgrep -F /var/db/nut/upsd.pid upsd
Oct 25 12:14:34 NAS upsmon[7734]: UPS [UPS]: connect failed: Connection failure: Connection refused
Oct 25 12:14:34 NAS upsmon[7734]: UPS UPS is unavailable
Oct 25 12:14:39 NAS upsmon[7734]: UPS [UPS]: connect failed: Connection failure: Connection refused
Oct 25 12:15:09 NAS last message repeated 6 times


With megatec_usb driver on Aux. Param. :

Oct 25 12:28:45 NAS freenas: Error: UPS [UPS] is for driver megatec, but I'm megatec_usb!
Oct 25 12:28:45 NAS freenas:
Oct 25 12:28:45 NAS freenas: Network UPS Tools - Megatec protocol driver 1.6 (2.4.1)
Oct 25 12:28:45 NAS freenas: Serial-over-USB transport layer 0.10
Oct 25 12:28:45 NAS freenas: Driver failed to start (exit status=1)
Oct 25 12:28:45 NAS freenas: Network UPS Tools - UPS driver controller 2.4.1
Oct 25 12:28:45 NAS root: /usr/local/etc/rc.d/nut: WARNING: failed precmd routine for nut
Oct 25 12:28:45 NAS freenas: /usr/local/etc/rc.d/nut: WARNING: failed precmd routine for nut
Oct 25 12:28:45 NAS freenas[1891]: Executing: /usr/sbin/service nut_upsmon restart
Oct 25 12:28:45 NAS freenas: nut_upsmon not running? (check /var/db/nut/upsmon.pid).
Oct 25 12:28:45 NAS freenas: Starting nut_upsmon.
Oct 25 12:28:46 NAS freenas: UPS: UPS (master) (power value 1)
Oct 25 12:28:46 NAS freenas[1891]: Executing: /usr/sbin/service nut_upslog restart
Oct 25 12:28:46 NAS upsmon[8554]: UPS [UPS]: connect failed: Connection failure: Connection refused
Oct 25 12:28:46 NAS upsmon[8554]: Communications with UPS UPS lost
Oct 25 12:28:46 NAS freenas: nut_upslog not running? (check /var/db/nut/upslog.pid).
Oct 25 12:28:46 NAS freenas: Starting nut_upslog.
Oct 25 12:28:46 NAS freenas: Warning: initial connect failed: Connection failure: Connection refused
Oct 25 12:28:46 NAS freenas[1891]: Executing: /bin/pgrep -F /var/db/nut/upsd.pid upsd
Oct 25 12:28:51 NAS upsmon[8554]: UPS [UPS]: connect failed: Connection failure: Connection refused
Oct 25 12:28:51 NAS upsmon[8554]: UPS UPS is unavailable
Oct 25 12:28:56 NAS upsmon[8554]: UPS [UPS]: connect failed: Connection failure: Connection refused

And finnaly with megatec driver:

Oct 25 12:30:17 NAS freenas[1891]: Executing: /usr/sbin/service ix-ups quietstart
Oct 25 12:30:18 NAS freenas[1891]: Executing: /usr/sbin/service nut restart
Oct 25 12:30:18 NAS freenas: Will not 'restart' nut because nut_enable is NO.
Oct 25 12:30:18 NAS freenas[1891]: Executing: /usr/sbin/service nut_upsmon restart
Oct 25 12:30:18 NAS freenas: Stopping nut_upsmon.
Oct 25 12:30:18 NAS upsmon[8553]: upsmon parent: read
Oct 25 12:30:18 NAS freenas: Will not 'start' nut_upsmon because nut_upsmon_enable is NO.
Oct 25 12:30:18 NAS freenas[1891]: Executing: /usr/sbin/service nut_upslog restart
Oct 25 12:30:18 NAS freenas: Stopping nut_upslog.
Oct 25 12:30:18 NAS freenas: Will not 'start' nut_upslog because nut_upslog_enable is NO.
Oct 25 12:30:19 NAS freenas[1891]: Executing: /bin/pgrep -F /var/db/nut/upsd.pid upsd
Oct 25 12:30:31 NAS freenas[1891]: Executing: /usr/sbin/service ix-ups quietstart
Oct 25 12:30:32 NAS freenas[1891]: Executing: /usr/sbin/service nut restart
Oct 25 12:30:32 NAS freenas: nut not running? (check /var/db/nut/upsd.pid).
Oct 25 12:30:32 NAS freenas: tcgetattr(/dev/ugen3.2): Inappropriate ioctl for device
Oct 25 12:30:32 NAS freenas: Network UPS Tools - Megatec protocol driver 1.6 (2.4.1)
Oct 25 12:30:32 NAS freenas: Driver failed to start (exit status=1)
Oct 25 12:30:32 NAS freenas: Network UPS Tools - UPS driver controller 2.4.1
Oct 25 12:30:32 NAS root: /usr/local/etc/rc.d/nut: WARNING: failed precmd routine for nut
Oct 25 12:30:32 NAS freenas: /usr/local/etc/rc.d/nut: WARNING: failed precmd routine for nut
Oct 25 12:30:32 NAS freenas[1891]: Executing: /usr/sbin/service nut_upsmon restart
Oct 25 12:30:32 NAS freenas: nut_upsmon not running? (check /var/db/nut/upsmon.pid).
Oct 25 12:30:32 NAS freenas: Starting nut_upsmon.
Oct 25 12:30:32 NAS freenas: UPS: UPS (master) (power value 1)
Oct 25 12:30:32 NAS freenas[1891]: Executing: /usr/sbin/service nut_upslog restart
Oct 25 12:30:32 NAS upsmon[8977]: UPS [UPS]: connect failed: Connection failure: Connection refused
Oct 25 12:30:32 NAS upsmon[8977]: Communications with UPS UPS lost
Oct 25 12:30:32 NAS freenas: nut_upslog not running? (check /var/db/nut/upslog.pid).
Oct 25 12:30:32 NAS freenas: Starting nut_upslog.
Oct 25 12:30:32 NAS freenas: Warning: initial connect failed: Connection failure: Connection refused
Oct 25 12:30:32 NAS freenas[1891]: Executing: /bin/pgrep -F /var/db/nut/upsd.pid upsd
Oct 25 12:30:37 NAS upsmon[8977]: UPS [UPS]: connect failed: Connection failure: Connection refused
Oct 25 12:30:37 NAS upsmon[8977]: UPS UPS is unavailable
Oct 25 12:30:42 NAS upsmon[8977]: UPS [UPS]: connect failed: Connection failure: Connection refused

Does anybody has the same kind of problems ? Some other UPS like Mustek should have this kind of issues :S

Im using FreeNAS-8.0.2-RELEASE-amd64 (8288) , with a AsRock A330 GC.

Thank You !
 

Attachments

  • ups_config.jpg
    ups_config.jpg
    63 KB · Views: 294

Kry0h

Cadet
Joined
Oct 19, 2011
Messages
4
Btw, just tried with a old COM cable ( RS232 ) and i had the same results... im loosing hope in order to put this working :P
 

Milhouse

Guru
Joined
Jun 1, 2011
Messages
564
This page suggests using the blazer_ser driver with the Phasak 400VA - presumably that's via RS232. Any luck?
 

Kry0h

Cadet
Joined
Oct 19, 2011
Messages
4
This page suggests using the blazer_ser driver with the Phasak 400VA - presumably that's via RS232. Any luck?

Nop, nothing.. did the same procedure with the RS232 cable, ive looked up at bios and the port was okay, then ive pluged up to a windows machine, and poped up on the winpower software... :S so the cable was okay.. cant see why Freenas doesnt connect to it :S
 
Status
Not open for further replies.
Top