Register for the iXsystems Community to get an ad-free experience and exclusive discounts in our eBay Store.

SOLVED Help, Can't access my files

Western Digital Drives - The Preferred Drives of FreeNAS and TrueNAS CORE
Status
Not open for further replies.

Chazore

Neophyte
Joined
Jan 21, 2017
Messages
9
I've had my freenas server for over a month so far and I have found it incredibly useful. However today it disappeared from the network section of windows fie explorer. My server is running freenas 9.10.2 and my desktop is running windows 10. I made no changes to any freenas settings before this problem arose. the webgui still works and it tells me the share still works and alll my drives are healthy

So far, to try and fix the problem, I have;
-tried accessing the files from my laptop, also running windows 10
-restart both my server and pc multiple times
-fully shut down both pcs, unplugged and plugged them both back in
-restarted my router and gigabit switch, both separately and together
-tried accessing the files from another windows 10 pc
-change dataset permissions to the recommended settings from 3 different guides and from the wiki
-changed my share settings to the recommended settings from those same 3 guides and of course the wiki
-created a new share point from scratch using the settings found on the wiki
-turned smb off and back on again
-replaced ethernet cables
-checked for errors using my server's ilo port
-pinged the server with windows to see if it was still responding(it was)
-created an nfs file share to see if windows would recognize that(it didn't)
-turned 48 and 56 file transfer encryption in windows sharing center
-turned off the requirement for passwords in order to access remote computers in windows sharing center

I have many important files including school assignments and irreplaceable family photos, and I would like to have them back asap. if anyone has any suggestion for something that may help.
 

m0nkey_

Dedicated Sage
Joined
Oct 27, 2015
Messages
2,732
Is the SMB service running? If you're not sure, try stopping/starting it.
 

anodos

Sambassador
iXsystems
Joined
Mar 6, 2014
Messages
7,282
Post output of following commands (type them in the freenas CLI)

zpool status
zfs list
testparm

Enclose the output in [ code ] tags to properly format it.
 

Chazore

Neophyte
Joined
Jan 21, 2017
Messages
9
yes the smb service is running, I did try restating it, but it didn't help
 

Chazore

Neophyte
Joined
Jan 21, 2017
Messages
9
I tried the command the codes you suggested and here's the output;

Code:
 
zpool status																	
  pool: Library																 
state: ONLINE																 
  scan: none requested														 
config:																		 
																				
		NAME										  STATE	 READ WRITE CKSUM
		Library									   ONLINE	   0	 0	 0
		  gptid/9eccf111-cba3-11e6-b4ad-78acc088e770  ONLINE	   0	 0	 0
		  gptid/9f9ad150-cba3-11e6-b4ad-78acc088e770  ONLINE	   0	 0	 0
																				
errors: No known data errors													
																				
  pool: freenas-boot															
state: ONLINE																 
  scan: scrub repaired 0 in 0h0m with 0 errors on Thu Jan  2 03:45:43 2070	 
config:																		 
																				
		NAME		STATE	 READ WRITE CKSUM								 
		freenas-boot  ONLINE	   0	 0	 0								
		  da0p2	 ONLINE	   0	 0	 0								 
																				
errors: No known data errors 

Code:
zfs list
Library/.system/syslog-eab18b758b91471d95803a91d80bfcda	872K  1.69T   872K  l
egacy																		   
Library/Library										   65.6G  1.69T  65.6G  /
mnt/Library/Library															 
Library/jails											   23K  1.69T	23K  /
mnt/Library/jails															   
freenas-boot											   651M  28.2G	64K  n
one																			 
freenas-boot/ROOT										  642M  28.2G	29K  n
one																			 
freenas-boot/ROOT/Initial-Install							1K  28.2G   635M  l
egacy																		   
freenas-boot/ROOT/Wizard-2016-12-26_13:59:46				 1K  28.2G   636M  l
egacy																		   
freenas-boot/ROOT/Wizard-2016-12-26_15:17:30				 1K  28.2G   636M  l
egacy																		   
freenas-boot/ROOT/Wizard-2070-01-02_22:28:52				 1K  28.2G   637M  l
egacy																		   
freenas-boot/ROOT/default								  642M  28.2G   637M  l
egacy																		   
freenas-boot/grub										 6.35M  28.2G  6.35M  l
egacy  
ell
		server role = standalone server																							 
		username map = /usr/local/etc/smbusers																					 
		deadtime = 15																											   
		hostname lookups = Yes																									 
		max open files = 942554																									 
		dns proxy = No																											 
		idmap config *: range = 90000001-100000000																				 
		idmap config * : backend = tdb																							 
		store dos attributes = Yes																								 
		strict locking = No																										 
		directory name cache size = 0																							   
		dos filemode = Yes																										 
		acl allow execute always = Yes																							 
		ea support = Yes																											
		create mask = 0666																										 
		directory mask = 0777																									   
																																	
																																	
[Library]																														   
		path = /mnt/Library																										 
		veto files = /.snapshot/.windows/.mac/.zfs/																				 
		guest ok = Yes																											 
		read only = No																											 
		vfs objects = zfs_space zfsacl aio_pthread																				 
		zfsacl:acesort = dontcare																								   
		nfs4:chown = true																										   
		nfs4:acedup = merge																										 
		nfs4:mode = special																										 
[root@Cap ~]# ^C																													
[root@Cap ~]# zfs list																											 
NAME													   USED  AVAIL  REFER  MOUNTPOINT										   
Library												   65.7G  1.69T	31K  /mnt/Library										 
Library/.system										   2.09M  1.69T	25K  legacy											   
Library/.system/configs-eab18b758b91471d95803a91d80bfcda   383K  1.69T   383K  legacy											   
Library/.system/cores									  732K  1.69T   732K  legacy											   
Library/.system/rrd-eab18b758b91471d95803a91d80bfcda		23K  1.69T	23K  legacy											   
Library/.system/samba4									  99K  1.69T	99K  legacy											   
Library/.system/syslog-eab18b758b91471d95803a91d80bfcda	874K  1.69T   874K  legacy											   
Library/Library										   65.6G  1.69T  65.6G  /mnt/Library/Library								 
Library/jails											   23K  1.69T	23K  /mnt/Library/jails								   
freenas-boot											   651M  28.2G	64K  none												 
freenas-boot/ROOT										  642M  28.2G	29K  none												 
freenas-boot/ROOT/Initial-Install							1K  28.2G   635M  legacy											   
freenas-boot/ROOT/Wizard-2016-12-26_13:59:46				 1K  28.2G   636M  legacy											   
freenas-boot/ROOT/Wizard-2016-12-26_15:17:30				 1K  28.2G   636M  legacy											   
freenas-boot/ROOT/Wizard-2070-01-02_22:28:52				 1K  28.2G   637M  legacy											   
freenas-boot/ROOT/default								  642M  28.2G   637M  legacy											   
freenas-boot/grub										 6.35M  28.2G  6.35M  legacy

Code:
test parm
# Global parameters																												 
[global]																															
		dos charset = CP437																										 
		server string = FreeNAS Server																							 
		lm announce = Yes																										   
		nsupdate command = /usr/local/bin/samba-nsupdate -g																		 
		logging = file																											 
		max log size = 51200																										
		kernel change notify = No																								   
		panic action = /usr/local/libexec/samba/samba-backtrace																	 
		pid directory = /var/run/samba																							 
		disable spoolss = Yes																									   
		load printers = No																										 
		printcap name = /dev/null																								   
		server min protocol = CORE																								 
		time server = Yes																										   
		guest account = root																										
		map to guest = Bad User																									 
		obey pam restrictions = Yes																								 
		security = USER																											 
		server role = standalone server																							 
		username map = /usr/local/etc/smbusers																					 
		deadtime = 15																											   
		hostname lookups = Yes																									 
		max open files = 942554																									 
		dns proxy = No																											 
		idmap config *: range = 90000001-100000000																				 
		idmap config * : backend = tdb																							 
		store dos attributes = Yes																								 
		strict locking = No																										 
		directory name cache size = 0																							   
		dos filemode = Yes																										 
		acl allow execute always = Yes																							 
		ea support = Yes																											
		create mask = 0666																										 
		directory mask = 0777																									   
																																	
																																	
[Library]																														   
		path = /mnt/Library																										 
		veto files = /.snapshot/.windows/.mac/.zfs/																				 
		guest ok = Yes																											 
		read only = No																											 
		vfs objects = zfs_space zfsacl aio_pthread																				 
		zfsacl:acesort = dontcare																								   
		nfs4:chown = true																										   
		nfs4:acedup = merge																										 
		nfs4:mode =
 

Chazore

Neophyte
Joined
Jan 21, 2017
Messages
9
ok, so I just turned the server on and everything is working as it did before. I didn't do anything at all.
 
Status
Not open for further replies.
Top