Register for the iXsystems Community to get an ad-free experience and exclusive discounts in our eBay Store.

FreeNAS start niet op na installatie enkel -

Western Digital Drives - The Preferred Drives of FreeNAS and TrueNAS CORE
Status
Not open for further replies.

Rudolf

Neophyte
Joined
Jul 25, 2017
Messages
7
Hallo Allemaal,

Ik heb FreeNAS op een USB stick geinstalleerd en via de mijn persoonlijke computer werkt dit prima. Maar zodra ik hem aansluit op de NAS start hij niet door. Het enige dat ik te zien krijg is links boven in de hoek een - (deze knipperd). Wie weet waar dit aanligt en wat het probleem is? Heb hem al 2uur aan laten staan maar hij start niet door.

Intel i3 550 3.20GHZ
8GB DDR3
1x Samsung 1TB 7200RPM.
1x Lexar usb 3.0 64GB (met FreeNAS geïnstalleerd)

Ik hoop dat iemand weet hoe dit komt en wat ik er aan kan doen.
 

Evi Vanoost

Member
Joined
Aug 4, 2016
Messages
91
Was FreeNAS geïnstalleerd op de machine zelf of eerst op de andere computer en dan de USB drive in de NAS machine?

Probeer een installatie direct op de NAS machine, verschillende redenen waarom dit een probleem kan vormen - misschien ondersteunt de BIOS geen USB boot of het is uitgeschakeld, USB2 vs USB3, UEFI op een machine vs BIOS (of emulatie) op de andere, UEFI "Secure Boot", ... Als de installatie start op dezelfde machine dan zou het in principe gewoon moeten booten na installatie.
 

Rudolf

Neophyte
Joined
Jul 25, 2017
Messages
7
Freenas was geïnstalleerd op de USB stick die gekoppeld is aan de NAS. Hoelang duurt de installatie ongeveer? Want bij mij was hij binnen enkele minuten geïnstalleerd, kan het daar fout gegaan zijn?

Ik heb trouwens 6GB werkgeheugen geen 8GB is dit wellicht het probleem?
 

Evi Vanoost

Member
Joined
Aug 4, 2016
Messages
91
De installatie duurt inderdaad enkele minuten. Ziet je BIOS of UEFI de USB stick en is die ingesteld als primaire boot? Het is mogelijk dat een soort USB stick werkt en een andere niet of op een van de USB poorten wel en de andere niet.

Je zou de USB stick moeten zien in de BIOS en die als primaire boot instellen, de installatie schijf of stick best als tweede bootmethode instellen, als er niets op de eerste stick staat zou die normaal gezien worden overslaan.

Wat is het model/versie van je moederbord/systeem en heb je de laatste firmware geïnstalleerd?
 

Rudolf

Neophyte
Joined
Jul 25, 2017
Messages
7
Oke dan is dat normaal. Ja hij laadt de USB stick in en dan krijg ik links boven in de hoek een - die blijft knipperen. Heb het bestand ook opnieuw gedownload en gebrand en verschillende USB sticks geprobeerd.

Het moederbord is Asus P7H55-M PRO en deze is eind 2016 voor het laatst geupdate/bios update. Kan het te maken hebben met het werkgeheugen?
 

Evi Vanoost

Member
Joined
Aug 4, 2016
Messages
91
Van wat ik kan zien wordt de EFI versie geïnstalleerd van de bootloader, echter de bootloader wordt niet geladen door de UEFI - echter je zou een UEFI prompt/shell verwachten als de boot niet lukte. Ben je zeker dat in je UEFI de BIOS-emulatie niet aanstaat?

Je hebt meer dan genoeg geheugen in ieder geval om te booten:

Ik denk dat je eerder in het UEFI/BIOS moet kijken en zie of je USB tussen de opties staat:
https://superuser.com/questions/464553/cant-set-default-boot-to-usb-on-asus-p7p55d-e-lx-motherboard
 

Rudolf

Neophyte
Joined
Jul 25, 2017
Messages
7
Ik ben niet zeker dat in mijn UEFI de BIOS-emulatie niet aanstaat. Eerlijk gezegd heb ik geen idee wat dat allemaal betekent.

Ik heb op de link geklikt en het uitgevoerd maar het werkt niet. Bij een andere PC werkt het wel dus wellicht ligt het toch aan een instelling in de bios?
 

Rudolf

Neophyte
Joined
Jul 25, 2017
Messages
7
Zojuist FreeNAS op een harde schijf geïnstalleerd en de USB verwijderd. Nu heb ik eigenlijk het zelfde probleem maar met een vreemd voorval erbij.

> Biosscherm > laadt streepje links boven in de hoek (helemaal in de hoek) > Zwart scherm > Biosscherm > Laadt streepje links boven in de hoek (iets lager zoals op de foto en zoals was)

Weten we nu meer?
 

Rudolf

Neophyte
Joined
Jul 25, 2017
Messages
7
Ik heb hem nu geïnstalleerd via Bios mode en nu laadt hij wel gewoon in. Dacht dat mijn PC UEFI wel ondersteunde
 

MarioDS

Neophyte
Joined
Aug 13, 2017
Messages
4
Dag Rudolf,

Als ik op de specificaties-pagina van jouw moederbord naar het BIOS-gedeelte kijk, zie ik geen vermelding van (U)EFI staan. Je kan er dus van uit gaan dat dit moederbord geen UEFI-firmware bevat.

Je kan (U)EFI beschouwen als de opvolger van BIOS. Het is de systeem "software" die op je moederbord zit en het voorziet de absolute basis om je hardware te doen werken.

Je hoeft je verder geen zorgen te maken dat je geen EFI-systeem hebt, de mogelijke meerwaarde zijn geavanceerde features waar je zeker niet van wakker hoeft te liggen als "leek" (niet slecht bedoeld voor alle duidelijkheid).

Groet,
Mario
 
Status
Not open for further replies.
Top