Register for the iXsystems Community to get an ad-free experience and exclusive discounts in our eBay Store.

Developers Getting Started

Western Digital Drives - The Preferred Drives of FreeNAS and TrueNAS CORE

Kris Moore

VP of Engineering
Administrator
Moderator
iXsystems
Joined
Nov 12, 2015
Messages
621
SCALE Developers,

I'll be making this post Sticky and trying to update periodically as the dev instructions evolve.

[Build Repo]
https://github.com/truenas/truenas-build

[Debian / Linux Specific Packages]
https://github.com/truenas/

[Main Middleware Sources - Shared with CORE]
https://github.com/freenas/freenas/

[WebUI Sources - Shared with CORE]
https://github.com/freenas/webui/


Building SCALE is relatively easy. Clone the build repo above on a recent Debian 10 system, run "make" and wait. You'll need to install some pre-requisites beforehand, but those should all be documented in the README.md for that repo. Let us know if you run into any challenges!
 

ornias

Neophyte Sage
Joined
Mar 6, 2020
Messages
1,041
Thank you @Kris Moore
To add to this: I tested building an iso myself and in true IX fasion "It just works" (tm).
One of the smoothest build procedures I experienced in Open Source in a long time :)
 

Kris Moore

VP of Engineering
Administrator
Moderator
iXsystems
Joined
Nov 12, 2015
Messages
621
Thanks @ornias ! We tried to make it as simple and straight-forward as possible. Feedback welcome if you find any additional issues during your build testing!
 

mspieth

Newbie
Joined
Dec 12, 2019
Messages
3
Build and install went well on QEMU/Proxmox 6.2. I have some service startup errors (mDNS, Kubernetes) during the initial boot post install, but it did install successfully, and I was able to login to both the GUI at first, now it returns the default debian apache page. I'll dig into it tomorrow and see whats going on.
 

Kris Moore

VP of Engineering
Administrator
Moderator
iXsystems
Joined
Nov 12, 2015
Messages
621
Build and install went well on QEMU/Proxmox 6.2. I have some service startup errors (mDNS, Kubernetes) during the initial boot post install, but it did install successfully, and I was able to login to both the GUI at first, now it returns the default debian apache page. I'll dig into it tomorrow and see whats going on.
We just fixed that UI bug last night, to manually fix run:

Code:
# systemctl stop apache2
# systemctl start nginx
 

mspieth

Newbie
Joined
Dec 12, 2019
Messages
3
Before I waste everyone’s time including mine, or anger people..

I am not a developer; however, I have been a Linux Systems Architect pretty much since the start of Linux, and Solaris before that (Yep I guess that makes me old)

I currently design and manage Health Data Systems consisting of hundreds of servers, and several petabytes of storage. The virtualization system mentioned above was designed and build by me starting with deb bootstrap on up as well as all the VM and Container setups.

I say this because, at least prior to me installing the latest release after my install. The initial install seemed to have a bunch of little stupid niggly problems (permission issues, missing config files, services failing due to host name issues etc.)

These are the kinds of things I can help with and correct, if you guys think it would be helpful.
 

mspieth

Newbie
Joined
Dec 12, 2019
Messages
3
We just fixed that UI bug last night, to manually fix run:

Code:
# systemctl stop apache2
# systemctl start nginx
You must have fixed it right around the time I posted it, as about an hour later, the gui was working properly.
 

Kris Moore

VP of Engineering
Administrator
Moderator
iXsystems
Joined
Nov 12, 2015
Messages
621
Before I waste everyone’s time including mine, or anger people..

I am not a developer; however, I have been a Linux Systems Architect pretty much since the start of Linux, and Solaris before that (Yep I guess that makes me old)

I currently design and manage Health Data Systems consisting of hundreds of servers, and several petabytes of storage. The virtualization system mentioned above was designed and build by me starting with deb bootstrap on up as well as all the VM and Container setups.

I say this because, at least prior to me installing the latest release after my install. The initial install seemed to have a bunch of little stupid niggly problems (permission issues, missing config files, services failing due to host name issues etc.)

These are the kinds of things I can help with and correct, if you guys think it would be helpful.
We're still in the early days, so I expect lots of little things like that will need to be corrected. However, this is an open-source project, and we more than welcome any assistance you want to throw this way. We're always happy and willing to review pull-requests as you fix things, so by all means, welcome to the party :)
 

ftg888

Neophyte
Joined
Jun 18, 2020
Messages
6
built the iso ok
booted it
loads everything to ram ok
then crashes to commandline.. *****ing about cdrom sr0 etc..

anyway to get this to install ?

thanks
 

durian

Newbie
Joined
Sep 26, 2019
Messages
3
Build and install went well on QEMU/Proxmox 6.2. I have some service startup errors (mDNS, Kubernetes) during the initial boot post install, but it did install successfully, and I was able to login to both the GUI at first, now it returns the default debian apache page. I'll dig into it tomorrow and see whats going on.
I am using the same setup. Run into issues with network interface not being recognize properly. when I select option 1 from the console, it complaint about 'ifconfig option -l' not recognize.
 

Kris Moore

VP of Engineering
Administrator
Moderator
iXsystems
Joined
Nov 12, 2015
Messages
621
What host environment did you build it on? Right now only works if built on debian 10/11.
 

durian

Newbie
Joined
Sep 26, 2019
Messages
3
What host environment did you build it on? Right now only works if built on debian 10/11.
My build machine is a VM running debian 10.4
$ uname -a
Linux truenas-scale-build 4.19.0-9-cloud-amd64 #1 SMP Debian 4.19.118-2+deb10u1 (2020-06-07) x86_64 GNU/Linux
$ cat /etc/debian_version
10.4
The error that I got:
Screen Shot 2020-06-19 at 9.39.28 AM.png


I was able to setup the IP manually.
 

Kris Moore

VP of Engineering
Administrator
Moderator
iXsystems
Joined
Nov 12, 2015
Messages
621
@durian Good deal. Yea, that looks like a bug to fix still. I was mostly referring to @ftg888 talking about the issues with the ISO booting.
 

ftg888

Neophyte
Joined
Jun 18, 2020
Messages
6
ok made it under debian 10 bare metal install.. getting same ipconfig error.. is there an update file i can download
to avoid rebuilding every time please?
 

ftg888

Neophyte
Joined
Jun 18, 2020
Messages
6
anyway ix0 intel 10gb card assigned ip from dhcp server anyway.. so it works despite not being correctly
reported in the main on the main screen.. ok off to test rsync :)
 

ftg888

Neophyte
Joined
Jun 18, 2020
Messages
6
4 8tb drives in a raidz.... connecting to google drive syncing 10tb of stuff down last 24 hours.. no issues.
using hyperbackup to rsync data from synology nas to freenas scale.. also going well.. im beating the crap out of this
thing its been surprisingly very solid..

DELL R240 32GB / DRIVES IN IT MODE DIRECT STOCK PERC330
vroom.. keep the builds coming..
cheers

PS: only console errors last 24 hours interrupt took too long: lowering kernal perf max even sample rate.
3 times from 79750 to 50xxx stop there no further errors. I do have the tuning turned on..
 

Kris Moore

VP of Engineering
Administrator
Moderator
iXsystems
Joined
Nov 12, 2015
Messages
621
4 8tb drives in a raidz.... connecting to google drive syncing 10tb of stuff down last 24 hours.. no issues.
using hyperbackup to rsync data from synology nas to FreeNAS scale.. also going well.. im beating the crap out of this
thing its been surprisingly very solid..

DELL R240 32GB / DRIVES IN IT MODE DIRECT STOCK PERC330
vroom.. keep the builds coming..
cheers

PS: only console errors last 24 hours interrupt took too long: lowering kernal perf max even sample rate.
3 times from 79750 to 50xxx stop there no further errors. I do have the tuning turned on..
Awesome! Great feedback. Please file bugs along the way if you find any issues :)
 

ftg888

Neophyte
Joined
Jun 18, 2020
Messages
6
Update
Error: [EFAULT] Command ['zfs', 'create', '-o', 'mountpoint=legacy', '-o', 'truenas:kernel_version=5.6.0-1-amd64', '-o', 'zectl:keep=False', 'boot-pool/ROOT/13.0-MASTER-20200623-022931'] failed with exit code 1: cannot create 'boot-pool/ROOT/13.0-MASTER-20200623-022931': dataset already exists

updates from the update menu totally broken... does not work.. at all.. care to comment or fix it?
also cant delete older upgrades from the boot menu... no way to select it...
cheers
 

waqarahmed

iXsystems
iXsystems
Joined
Aug 28, 2019
Messages
73
Thank you for letting us know about this @ftg888. Can you please create an issue at https://jira.ixsystems.com and kindly make sure to attach a debug of the system ( System -> Advanced -> Save Debug ) ? We can go from there by analysing your system state and why it failed to update. Please do mention in the description steps you took to reproduce the issue ( looking at it, it seems that you tried to use the same update twice and it errors out but let's confirm this after the debug ).

Looking forward to hearing from you. Thanks
 
Top