Register for the iXsystems Community to get an ad-free experience and exclusive discounts in our eBay Store.

Text based menu issue during OS install in bhyve VM

Status
Not open for further replies.

qwerty2069

Newbie
Joined
Apr 11, 2018
Messages
2
So I've been trying yo install a Sophos UTM (v9.5) VM under bhyve on FreeNAS-11.1-U4.

Sophos does not support UEFI and under the UEFI-CSM option it seems to hang booting from the legacy CD-ROM.

Anyway, so I've setup a new VM using iohyve and I've been able to get the CD-ROM to boot and get to the installer. The installer is text based and my issue is that I cannot seem to select any options in the menu presented, nothing happens...

The steps that I followed to get to this point are (modified from: https://github.com/pr1ntf/iohyve/wiki/Installing-CentOS-7-on-FreeNAS)

1. Setup iohyve
Code:
iohyve setup pool=storage kmod=1 net=em0

2. Download Sophos UTM iso from Sophos website and transfer to FreeNAS using SCP.
3. Add to iohyve
Code:
iohyve cpiso /path/to/utm/iso/file

4. Check you can see the iso under iohyve
Code:
iohyve isolist

5. Create new VM
Code:
iohyve create sophos 40G

6. Configure VM
Code:
iohyve set sophos ram=2G cpu=2 os=custom loader=grub-bhyve con=nmdm0

7. Setup device.map to ensure the bootloader can see the installer
Code:
cd /mnt/iohyve/sophos

Code:
vi device.map

Enter following into file and save (change paths if required)
Code:
(hd0) /dev/zvol/datastore/iohyve/sophos/disk0
(cd0) /iohyve/ISO/asg-9.509-3.1.iso/asg-9.509-3.1.iso

8. Setup grub.cfg for install CD
Code:
vi grub.cfg

Enter the following into file and save
Code:
linux (cd0)/isolinux/bzImage
initrd (cd0)/isolinux/initramfs.gz
boot

9. Start install
Code:
iohyve install sophos asg-9.509-3.1.iso

10. In a second terminal connect to the console
Code:
iohyve console sophos

The installer CD boots and then gets to the following text based menu, but I cannot select <Start>
Code:
Sophos UTM 9.5


	 ▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒Ĵ Introduction ▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒Ŀ
	 ▒																	▒
	 ▒ This CD contains the Enterprise Toolkit and Open Source software   ▒
	 ▒ of 'Sophos UTM 9.5'.											   ▒
	 ▒																	▒
	 ▒ Installing this software will delete all existing data on your	 ▒
	 ▒ hard disk.  Running another operating system or any other		  ▒
	 ▒ software in parallel is not supported.							 ▒
	 ▒																	▒
	 ▒																	▒
	 ▒				   <Start>	  <Support> <Reboot>				  ▒
	 ▒																	▒
	 ▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒



 <Alt-F2> Console   <Alt-F4> View log   <F1> Help


I've tried numerious things with no luck:
  • Using cu directly (instead of iohyve console) with different options
  • Changing PuTTY setting (just in case it's something to to with PuTTY screwing with the menu, I've seen something like this before)
  • Connecting from the web based console in the FreeNAS management UI

Has anyone seen something similar before? Anything else I can try to get the menu working and Sophos installed?

Thanks!
 

qwerty2069

Newbie
Joined
Apr 11, 2018
Messages
2
Were you able to figure this out?

Nope... Tried lots of different things with no luck. The last thing I tried was pulling the isolinux.cfg from the iso and looking at the various args passed to the kernel on boot, none of these made any difference.

Code:
TIMEOUT 300
PROMPT 1
F1 F1.txt
F3 F3.txt
DEFAULT bzimage
APPEND vga=normal initrd=initramfs.gz load_ramdisk=1 root=/dev/ram console=tty0 console=ttyS0,38400n8 log_buf_len=256k
DISPLAY intro.txt
LABEL default
  KERNEL bzimage
  APPEND vga=normal initrd=initramfs.gz load_ramdisk=1 root=/dev/ram0 quiet
LABEL debug
  KERNEL bzimage
  APPEND vga=normal initrd=initramfs.gz load_ramdisk=1 root=/dev/ram0
LABEL classic
  KERNEL bzimage
  APPEND vga=normal initrd=initramfs.gz load_ramdisk=1 root=/dev/ram0 nosmp noapic acpi=off


I've a funny feeling it's something to do with terminal type or encoding or something.
 
Status
Not open for further replies.
Top