Register for the iXsystems Community to get an ad-free experience and exclusive discounts in our eBay Store.

Hulp gevraagd bij het opzetten van een tweede vdev.

Status
Not open for further replies.

Ernie411

Member
Joined
Jun 22, 2016
Messages
86
Hallo,

Ik zoek dus hulp bij het opzetten van een tweede vdev.
Ik draai op FreeNAS 9.10 met een Gigabyte AMD FM2+ mobo GA-F2A88XM-HD3 en 16 GB non-ecc geheugen en een Intel gigabit Pro 1000/CT netwerkkaart. CPU is een AMD A6-7400K. De harde schijven zijn 2 x 4 TB met daarbij nog eens 2 x 4 TB welke zijn overgezet uit mijn Asustor AS-602 NAS.
Het is dus de bedoeling dat de laatste twee er als een tweede vdev bij komen.
Ik strand dus op het toevoegen van de tweede vdev.
Ik weet dus niet hoe dat moet.
Het liefst in een TeamViewer-sessie.
 
Last edited:

Mr_E

Neophyte
Joined
Jul 11, 2016
Messages
5
Als het goed is kun je gewoon bij Storage op volume toevoegen drukken?

Ik ben nog maar een week bezig hoor, niet erg veel kennis erover nog.

Heb zelf nu 1 volume (vdev) in de vorm van een mirror van 2 x 2Tb schijven. Ik drukte op volume toevoegen, schijoen aanklikken en klaar was het.
 

Ernie411

Member
Joined
Jun 22, 2016
Messages
86
Hallo,

Op de eerste foto is het overzicht van de harde schijven (ada0, ada1, ada2 en ada3).
Op de tweede foto de Volume Manager.
Op de derde foto de Volume Manager met daarbij het aantal toegevoegde schijven.
Let daarbij op dat ada0 en ada1 de reeds aanwezige schijven zijn.
Daar ontbreken dus ada2 en ada3.
Mijn vraag is dus: hoe krijg ik die erbij?
 

Attachments

Mr_E

Neophyte
Joined
Jul 11, 2016
Messages
5
Druk op het plusje op de 2e foto bij beschikbare schijven. Let wel ff op of je een mirror of striped vdev aan wilt maken. Oftewel 4 tb gespiegeld of 8tb of gespiegeld aan ruimte
 

Mr_E

Neophyte
Joined
Jul 11, 2016
Messages
5
Extra apparaat toevoegen. Ada 02 en 03 moet je hebben als het goed is
 

Ernie411

Member
Joined
Jun 22, 2016
Messages
86
Dat doet dus helemaal niks.
Zie onderstaande foto's.
Op de eerste foto is het eenmaal een extra apparaat toevoegen en dan is er niks te vinden.
Bij de tweede foto is het tweemaal een extra apparaat toevoegen en ook dan is er niks te vinden.
 

Attachments

Jurgen Segaert

Senior Member
Joined
Jul 10, 2016
Messages
433
Hmmm... kan je een screen-shot tonen van de "volume status"?
In de Volume Manager, click op de hoogste lijn "Enno" en dan onderaan rechts. (Ik heb hier enkel de Engelse versie)
 

Jurgen Segaert

Senior Member
Joined
Jul 10, 2016
Messages
433
OK, dus volgens dit screenshot, is uw volume "Enno" momenteel samengesteld uit een "stripe" van schijven ada2 en ada3, vandaar dat deze schijven niet meer beschikbaar zijn. Schijven ada0 en ada1 zijn nog niet gealloceerd, en dus deze kan je wel nog vrij toevoegen aan je volume via een nieuwe vdev.

Dit is in tegenstelling met het begin van deze discussie, waar de onderstelling was dat ada0 en ada1 de oude (reeds gealloceerde) schijven waren.

Als je die twee schijven will toevoegen als een stripe, volstaat het om de "Volume uitbreiden" te klikken, zoals je het opgezet hebt in 2016-07-16 (6).png

Ik will er wel op wijzen dat een "stripe" geen enkele bescherming biedt tegen verlies van een schijf; erger nog: met alle schijven in een "stripe" zal de het hele volume verloren gaan (en zal je alle data/gegevens verliezen) als slechts een van de schijven het begeeft.

Voor een splinternieuw system met 4 schijven, zullen de meeste mensen op dit forum aanbevelen om bvb een RAID-Z2 of twee vdevs als een mirror op te zetten.
 

Ernie411

Member
Joined
Jun 22, 2016
Messages
86
Ik krijg bij het toevoegen van een mirror het volgende errormelding:


  • U probeert een virtueel apparaat van het type 'mirror' toe te voegen in een pool die een virtueel apparaat van het type 'stripe' bevat
Wat is daar aan te doen?
 

Jurgen Segaert

Senior Member
Joined
Jul 10, 2016
Messages
433
Dit is een waarschuwing, geen harde-stop. Dit is normaal als de vdev die je toevoegt niet identiek is met de al bestaande vdev. In uw geval, the originele vdev is een stripe van schijven ada2 en ada3, en je probeert nu een mirror van ada0 en ada1 toe te voegen, vandaar de melding.

Als een van de twee schijven ada2 en ada3 in die bestaande vdev kapot gaan, dan gaat het hele volume verloren, maar daar kan je nu niks meer aan doen.
Noteer ook dat eens je die vdev toevoegt, kan je die niet meer verwijderen of veranderen.
 

Ernie411

Member
Joined
Jun 22, 2016
Messages
86
Moet ik trouwens ook weer een nieuwe volumenaam opgeven?
Hij blijft dat trouwens volhouden dat van die waarschuwing.

Met vriendelijke groet,

Enno
 

Ernie411

Member
Joined
Jun 22, 2016
Messages
86
Nee, daar kies ik niet echt bewust voor.
Het is meer omdat dat mij wordt aangeraden.
Maar het liefst had ik het gehad dat iemand dat in een TeamViewer-sessie het aan mij uitlegde hoe of wat.
Dit omdat ik nog steeds tegen de moeilijkheid aanloop van het niet willen.
 
Last edited:

Mr_E

Neophyte
Joined
Jul 11, 2016
Messages
5
Ah, nou mijn kennis is niet zo groot dat ik het je allemaal kan uitleggen. Heb welgeteld 1 maal nu mijn eigen draaiend gekregen. Heb verder nog nooit wat toegevoegd, echter wel veel over gelezen. Dus dan is het voor mij ook trial en error om het te proberen.

Bij je stripe volume zijn de schijven opgeteld. Dus 2+2 wordt 4

Bij de mirror is 2+2 nog steeds 2. Want de ene schijf is een kopie van de andere.
 

Ernie411

Member
Joined
Jun 22, 2016
Messages
86
Toch is het vreemd.
Ik heb nu de twee harde schijven toegevoegd maar desondanks blijft het hetzelfde qua schijfruimte.
Het is en blijft 7710 GB.
Ik kan er niks anders van maken ondanks dat ze in stripe zijn toegevoegd.
 

Attachments

Status
Not open for further replies.
Top