Register for the iXsystems Community to get an ad-free experience and exclusive discounts in our eBay Store.

FreeNAS Updated to 11 cannot update repository

Status
Not open for further replies.

MuzikManiak

Cadet
Joined
Nov 19, 2016
Messages
4
I have 2 servers that are identical and I updated both from 9.10 to 11 recently. One the first server everything went perfectly and everything works like it should. Not so much o the second one.

The second one I am having issues with the jails. When I create a new jail and do pkg update it gives a bad url:

pkg update
Updating FreeBSD repository catalogue...
pkg: Repository FreeBSD has a wrong packagesite, need to re-create database
pkg: http://pkg.FreeBSD.org/freebsd:11:x86:64/latest/meta.txz: No address record
repository FreeBSD has no meta file, using default settings
pkg: http://pkg.FreeBSD.org/freebsd:11:x86:64/latest/packagesite.txz: No address record
Unable to update repository FreeBSD
Error updating repositories!

I can clearly see the issue at hand, the url it is trying to hit is different on the second one from the first one.

The one that works gets me the following which is correct:

pkg update
Updating FreeBSD repository catalogue...
pkg: Repository FreeBSD has a wrong packagesite, need to re-create database
[tester] Fetching meta.txz: 100% 944 B 0.9kB/s 00:01
[tester] Fetching packagesite.txz: 100% 6 MiB 3.0MB/s 00:02
Processing entries: 100%
FreeBSD repository update completed. 26692 packages processed.
All repositories are up to date.

I can tell from the url its trying to pull from in the first one that it is wrong and I have tried searching for hours on end looking for a solution. I have tried to manually update

I know it has to go to either here: http://pkg.freebsd.org/FreeBSD:11:aarch64/latest/ or here: http://pkg.freebsd.org/FreeBSD:11:amd64/latest/ logically. the difference in the two i really dont know but it needs to point to one of the two.

Any help would be great
 

MuzikManiak

Cadet
Joined
Nov 19, 2016
Messages
4

MuzikManiak

Cadet
Joined
Nov 19, 2016
Messages
4
Problem solved. The solution was simple, it was having DNS issues
 

trentk10

Explorer
Joined
Jan 7, 2017
Messages
67
I am having the same error. I had no problems earlier today, but, i added dynamic DNS service, a free hostname from no-ip, and re-built a jail for nextcloud (had unsecured nextcloud 12 working yesterday, but I messed it up trying to secure it, so I started over). I started using the guide to reinstall nextcloud, and I am not able to install/upgrade any pkg.

I also get the same error outside the jail in freenas.

the last maneuver I made was : zfs set primarycache=metadata one/Cloud/db
but I am unsure if this is related to the problem

I have obviously broken something somewhere !! lol :)
If anyone could point me in the right direction to try and get this working, it would be greatly appreciated
 
Last edited:

trentk10

Explorer
Joined
Jan 7, 2017
Messages
67
Problem solved. The solution was simple, it was having DNS issues

I think I had the same issue. I created a new jail using DHCP and I was able to 'pkg install' again.
 
Status
Not open for further replies.
Top