Link Aggregation not working

Status
Not open for further replies.

Scuba_Steve

Dabbler
Joined
Apr 28, 2018
Messages
27
Hi all, this is my first time posting. I am having issues with Link Aggregations using FreeNAS v11.1-U4. I keep getting an error when I try to link my Intel PRO-1000 PT Dual Server Adapter in the gui. I try in the cli and it does not succeed there too. I then get a "The web interface could not be accessd." error. I know this NIC is good, it works in unRAID. I really want to use FreeNAS for the ZFS.

Thanks for any help.
 

kdragon75

Wizard
Joined
Aug 7, 2016
Messages
2,457
Generally I recommend against using LACP (LAGGs) but before we can provide any in depth troubleshooting assistance, we need to know everything about your setup. In this case we need to know what switch your using and the firmware as well as the configuration of that switch.

I then get a "The web interface could not be accessd." error.
Can you provide a screenshot of this error? Its this in the console or in the GUI? Again more information is (almost) always better.
 

Scuba_Steve

Dabbler
Joined
Apr 28, 2018
Messages
27
Thanks for the reply, I am using the following equipment.
Netgear JGS524E - ProSAFE Plus 24 Port Gigabit Switch with latest firmware from version 1.00.21
Intel PRO-1000 PT Dual Server Adapter - EXPI9402PTBLK
My switch does not support LACP.
When I try in using CLI it will not bond the two NICS and I then get an can not access the web IP address. I have not configured the switch yet, but the switch does support static mode.
 

Attachments

  • FreeNAS Link.PNG
    FreeNAS Link.PNG
    12.2 KB · Views: 888
  • FreeNAS Link Error.PNG
    FreeNAS Link Error.PNG
    32.5 KB · Views: 904

kdragon75

Wizard
Joined
Aug 7, 2016
Messages
2,457
If your switch does not do LACP it will not do RR. Also the Error in FreeNAS indicates an underlying issue.
 
Last edited by a moderator:

Scuba_Steve

Dabbler
Joined
Apr 28, 2018
Messages
27
If your switch does not do LACP it will not do RR. Also the Error in freeNAS indicates an underlying issue.
Thanks for the quick response, what is the underlying issue. I am trying to setup the Link Aggregation on FreeNAS first and I keep getting errors.
 

kdragon75

Wizard
Joined
Aug 7, 2016
Messages
2,457
Link Aggregation uses LACP. If you switch will not support LACP, don't expect FreeNAS to make you switch understanded it. If you need LAGG/LACP get a quality switch that has proper support. Something in the Cisco 2960 line should do well and can be had for cheap on ebay. Just make sure you are getting a gigabit version.
 
Last edited by a moderator:

Scuba_Steve

Dabbler
Joined
Apr 28, 2018
Messages
27
Link Aggregation uses LACP. If you switch will not support LACP, don't expect FreeNAS to make you switch understanded it. If you need LAGG/LACP get a quality switch that has proper support. Something in the Cisco 2960 line should do well and can be had for cheap on ebay. Just make sure your getting a gigabit version.
If I try to config as RR, it still does not configure.
 

kdragon75

Wizard
Joined
Aug 7, 2016
Messages
2,457
Long story short, if LACP doesn't work none of them will.
 

Scuba_Steve

Dabbler
Joined
Apr 28, 2018
Messages
27
Long story short, if LACP doesn't work none of them will.

Is this a limitation of FreeNAS. I am able to configure my server using round robin on unRAID.
 

Attachments

  • Capture_unRAID.JPG
    Capture_unRAID.JPG
    52.9 KB · Views: 766

tndve

Cadet
Joined
Feb 21, 2018
Messages
4
Hey guys, I have issues with establishing LACP link aggregation as well.
The GUI returns an error (see attached) but the lagg0 interface shows up and is configurable if you ack the error message.
However the link never becomes active on an arista port-channel.
FreeNAS adapter card is an Intel X520.

error return:
CRITICAL: May 4, 2018, 12:23 p.m. - These ports are not ACTIVE on LAGG interface lagg0: bxe0, bxe1. Please check cabling and switch


I've tried several settings and got arista support involved now. Any hint would be appreciated

configuration on the arista looks pretty much straight forward:
Code:

interface Port-Channel1
   description LACP to FreeNAS
   switchport access vlan 101
   spanning-tree portfast
!
interface Ethernet35/1
   description LACP to FreeNAS IF01
   flowcontrol receive on
   switchport access vlan 101
   channel-group 1 mode active
   spanning-tree portfast
!
interface Ethernet36/1
   description LACP to FreeNAS IF02
   flowcontrol receive on
   switchport access vlan 101
   channel-group 1 mode active
   spanning-tree portfast
!



FreeNAS ifconfig :
Code:
bxe0: flags=8843<UP,BROADCAST,RUNNING,SIMPLEX,MULTICAST> metric 0 mtu 1500
   options=527bb<RXCSUM,TXCSUM,VLAN_MTU,VLAN_HWTAGGING,JUMBO_MTU,VLAN_HWCSUM,TSO4,TSO6,LRO,WOL_MAGIC,VLAN_HWFILTER,VLAN_HWTSO>
   ether 00:0e:1e:5d:a3:d0
   hwaddr 00:0e:1e:5d:a3:d0
   nd6 options=9<PERFORMNUD,IFDISABLED>
   media: Ethernet autoselect (10Gbase-SR <full-duplex>)
   status: active

bxe1: flags=8843<UP,BROADCAST,RUNNING,SIMPLEX,MULTICAST> metric 0 mtu 1500
   options=527bb<RXCSUM,TXCSUM,VLAN_MTU,VLAN_HWTAGGING,JUMBO_MTU,VLAN_HWCSUM,TSO4,TSO6,LRO,WOL_MAGIC,VLAN_HWFILTER,VLAN_HWTSO>
   ether 00:0e:1e:5d:a3:d0
   hwaddr 00:0e:1e:5d:a3:d2
   nd6 options=9<PERFORMNUD,IFDISABLED>
   media: Ethernet autoselect (10Gbase-SR <full-duplex>)
   status: active

lagg0: flags=8843<UP,BROADCAST,RUNNING,SIMPLEX,MULTICAST> metric 0 mtu 1500
   options=527bb<RXCSUM,TXCSUM,VLAN_MTU,VLAN_HWTAGGING,JUMBO_MTU,VLAN_HWCSUM,TSO4,TSO6,LRO,WOL_MAGIC,VLAN_HWFILTER,VLAN_HWTSO>
   ether 00:0e:1e:5d:a3:d0
   inet 10.0.0.100 netmask 0xffffff00 broadcast 10.0.0.255
   nd6 options=9<PERFORMNUD,IFDISABLED>
   media: Ethernet autoselect
   status: active
   groups: lagg
   laggproto lacp lagghash l2,l3,l4
   laggport: bxe0 flags=0<>
   laggport: bxe1 flags=0<>




GUI error message:
Code:
Request Method:	POST
Request URL:	http://192.168.10.100/admin/network/lagginterface/add/
Software Version:	FreeNAS-11.1-U4 (89e3d93bc)
Exception Type:	ClientException
Exception Value:	

[Errno 17] File exists

Exception Location:	/usr/local/lib/python3.6/site-packages/middlewared/client/client.py in call, line 421
Server time:	Fri, 4 May 2018 12:23:12 +0200
Traceback

Environment:

Software Version: FreeNAS-11.1-U4 (89e3d93bc)
Request Method: POST
Request URL: http://192.168.10.100/admin/network/lagginterface/add/


Traceback:
File "/usr/local/lib/python3.6/site-packages/django/core/handlers/exception.py" in inner
  42.			 response = get_response(request)
File "/usr/local/lib/python3.6/site-packages/django/core/handlers/base.py" in _legacy_get_response
  249.			 response = self._get_response(request)
File "/usr/local/lib/python3.6/site-packages/django/core/handlers/base.py" in _get_response
  178.			 response = middleware_method(request, callback, callback_args, callback_kwargs)
File "./freenasUI/freeadmin/middleware.py" in process_view
  162.		 return login_required(view_func)(request, *view_args, **view_kwargs)
File "/usr/local/lib/python3.6/site-packages/django/contrib/auth/decorators.py" in _wrapped_view
  23.				 return view_func(request, *args, **kwargs)
File "./freenasUI/freeadmin/options.py" in wrapper
  210.				 return self._admin.admin_view(view)(*args, **kwargs)
File "/usr/local/lib/python3.6/site-packages/django/utils/decorators.py" in _wrapped_view
  149.					 response = view_func(request, *args, **kwargs)
File "/usr/local/lib/python3.6/site-packages/django/views/decorators/cache.py" in _wrapped_view_func
  57.		 response = view_func(request, *args, **kwargs)
File "./freenasUI/freeadmin/site.py" in inner
  142.			 return view(request, *args, **kwargs)
File "./freenasUI/freeadmin/options.py" in add
  369.						 mf.done(request=request, events=events)
File "./freenasUI/network/forms.py" in done
  940.		 notifier().start("network")
File "./freenasUI/middleware/notifier.py" in start
  202.			 return c.call('service.start', what, {'onetime': onetime}, **kwargs)
File "./freenasUI/middleware/notifier.py" in start
  202.			 return c.call('service.start', what, {'onetime': onetime}, **kwargs)
File "/usr/local/lib/python3.6/site-packages/middlewared/client/client.py" in call
  421.			 raise ClientException(c.error, c.errno, c.trace, c.extra)

Exception Type: ClientException at /admin/network/lagginterface/add/
Exception Value: [Errno 17] File exists

Request information
GET

No GET data
POST
Variable	Value
__all__	''
lagg_protocol	'lacp'
lagg_interfaces	'bxe1'
__form_id	'dialogForm_lagginterface'
FILES

No FILES data
COOKIES
Variable	Value
csrftoken	'********'
sessionid	'uyg2pls07tyrp4cybj9uo8uqrry3zup0'
fntreeSaveStateCookie	'root%2Croot%2F151%2Croot%2F147%2Croot%2F146'
META
Variable	Value
 

kdragon75

Wizard
Joined
Aug 7, 2016
Messages
2,457
@tndve Please start your own thread and include your full system specks including you networking.
 
Status
Not open for further replies.
Top