Register for the iXsystems Community to get an ad-free experience and exclusive discounts in our eBay Store.

Wake-on-lan (WOL) not working on HP Proliant P4500

Western Digital Drives - The Preferred Drives of FreeNAS and TrueNAS CORE

pvdp

Neophyte
Joined
Apr 14, 2021
Messages
4
Hi,

I'm running TrueNAS Core 12.0 U3 on HP Proliant P4500.
I'm having problems with Wake-On-LAN. Whenever I shutdown TrueNAS I can't get it started again using WOL.

Network cards support it (see below) and is configured correctly as far as I can tell.
Before switching over to TrueNAS Core I had an ArchLinux setup running and never had any issues with WOL after shutdown...it just worked.

Any help/suggestions appreciated. Thx

Pieter

========================================
ifconfig output:
========================================
Code:
igb0: flags=8843<UP,BROADCAST,RUNNING,SIMPLEX,MULTICAST> metric 0 mtu 1500
        options=e527bb<RXCSUM,TXCSUM,VLAN_MTU,VLAN_HWTAGGING,JUMBO_MTU,VLAN_HWCSUM,TSO4,TSO6,LRO,WOL_MAGIC,VLAN_HWFILTER,VLAN_HWTSO,RXCSUM_IPV6,TXCSUM_IPV6>
        capabilities=e53fbb<RXCSUM,TXCSUM,VLAN_MTU,VLAN_HWTAGGING,JUMBO_MTU,VLAN_HWCSUM,TSO4,TSO6,LRO,WOL_UCAST,WOL_MCAST,WOL_MAGIC,VLAN_HWFILTER,VLAN_HWTSO,RXCSUM_IPV6,TXCSUM_IPV6>
        ether ac:16:2d:be:1f:9c
        inet 192.168.0.40 netmask 0xffffff00 broadcast 192.168.0.255
        media: Ethernet autoselect (1000baseT <full-duplex>)
        status: active
        supported media:
                media autoselect
                media 1000baseT
                media 1000baseT mediaopt full-duplex
                media 100baseTX mediaopt full-duplex
                media 100baseTX
                media 10baseT/UTP mediaopt full-duplex
                media 10baseT/UTP
        nd6 options=1<PERFORMNUD>
igb1: flags=8843<UP,BROADCAST,RUNNING,SIMPLEX,MULTICAST> metric 0 mtu 1500
        options=e527bb<RXCSUM,TXCSUM,VLAN_MTU,VLAN_HWTAGGING,JUMBO_MTU,VLAN_HWCSUM,TSO4,TSO6,LRO,WOL_MAGIC,VLAN_HWFILTER,VLAN_HWTSO,RXCSUM_IPV6,TXCSUM_IPV6>
        capabilities=e53fbb<RXCSUM,TXCSUM,VLAN_MTU,VLAN_HWTAGGING,JUMBO_MTU,VLAN_HWCSUM,TSO4,TSO6,LRO,WOL_UCAST,WOL_MCAST,WOL_MAGIC,VLAN_HWFILTER,VLAN_HWTSO,RXCSUM_IPV6,TXCSUM_IPV6>
        ether ac:16:2d:be:1f:9d
        inet 192.168.0.110 netmask 0xffffff00 broadcast 192.168.0.255
        media: Ethernet autoselect (1000baseT <full-duplex>)
        status: active
        supported media:
                media autoselect
                media 1000baseT
                media 1000baseT mediaopt full-duplex
                media 100baseTX mediaopt full-duplex
                media 100baseTX
                media 10baseT/UTP mediaopt full-duplex
                media 10baseT/UTP
        nd6 options=1<PERFORMNUD>
lo0: flags=8049<UP,LOOPBACK,RUNNING,MULTICAST> metric 0 mtu 16384
        options=680003<RXCSUM,TXCSUM,LINKSTATE,RXCSUM_IPV6,TXCSUM_IPV6>
        capabilities=680003<RXCSUM,TXCSUM,LINKSTATE,RXCSUM_IPV6,TXCSUM_IPV6>
        inet6 ::1 prefixlen 128
        inet6 fe80::1%lo0 prefixlen 64 scopeid 0x3
        inet 127.0.0.1 netmask 0xff000000
        groups: lo
        nd6 options=21<PERFORMNUD,AUTO_LINKLOCAL>
pflog0: flags=0<> metric 0 mtu 33160
        groups: pflog

=========================================================================================================
 

pvdp

Neophyte
Joined
Apr 14, 2021
Messages
4
I'm wondering if apart from enabling WOL in the BIOS things like for example allowing PXE on the same interface is undoing the WOL functionality...
 
Top