Register for the iXsystems Community to get an ad-free experience and exclusive discounts in our eBay Store.

Tutorial de instalare minimală FreeNAS pentru începători

Joined
Oct 1, 2015
Messages
2
Vom instala împreună FreeNAS, după care îl vom configura pentru a putea fi accesat din Windows. Deși este destinat unui hardware real, am folosit o mașină virtuală pentru acest tutorial.


De ce hardware avem nevoie?
  • Motherboard capabil să booteze de pe USB, cu 2 porturi USB, minim 2 porturi SATA, eventual ECC
  • CPU cu clock de minimum 1.8GHz capabil să execute cod de 64 de biți
  • cel puțin 4GB de RAM, preferabil de tip ECC Mod note: 8GB min
  • minimum 2 harduri de aceeași capacitate (pot fi de tipuri diferite, dar să aibă capacități apropiate)
  • sursă de alimentare care să ofere o rezervă de putere de cel puțin 30%
  • carcasă cu ventilație bună, preferabil cu sertare pentru harduri
  • stick USB de minimum 8GB care va rămâne ca system drive
  • placă de rețea, preferabil gigabit
  • router capabil de DHCP
  • conexiune la internet
  • placă video de orice fel + monitor + tastatură (doar în timpul instalării)
  • stick USB de minimum 1GB folosit doar în timpul instalării
De ce software avem nevoie?
  • Imaginea FreeNAS de unde alegem „Download the current stable release of FreeNAS]
  • Win32DiskImager – tool de scriere a imaginilor pe stick USB sau pe card de memori
  • putty – client de SSH (opțional)
Cum procedăm?
Deși imaginea descărcată este .iso, aceasta poate fi redenumită .img și scrisă cu ajutorul Win32DiskImager pe un stick USB sau card de memorie. Pentru sceptici, da, chiar merge!

Fie scriem un CD cu imaginea ISO, fie folosim un stick USB (pe cel mic, de 1GB), important este să avem un dispozitiv bootabil pe care să îl recunoască BIOS-ul plăcii de bază. În articolul acesta am exemplificat folosirea Win32DiskImager-ului pentru a scrie un .img pe stick sau card.

Conectăm tastatura și monitorul, apoi introducem ambele stick-uri în porturile USB și alegem din BIOS să booteze de pe stick-ul mic (presupunem că am ales USB, nu CD).

Dacă nu bootează, verificăm în BIOS dacă a fost ales drive-ul corespunzător.

Imediat după boot, dacă lucrurile merg bine, ar trebui să ne apară o imagine similară cu aceasta:
http://freeelectron.ro/wp-content/uploads/2015/09/bootloader-freenas.png

După care sistemul FreeBSD va porni de pe stick-ul USB. Într-un final va apărea următorul meniu:
http://freeelectron.ro/wp-content/uploads/2015/09/after-boot-freenas.png

Alegem prima opțiune, „Install/Upgrade”, după care suntem întrebați pe ce drive dorim să facem instalarea sistemului de operare. Aici trebuie să alegem drive-ul USB de 8GB. Nu putem alege niciunul dintre drive-urile de date, pentru că acelea nu pot ține și sistemul de operare și datele utilizatorului în același timp.


Țineți cont că pe mașina reală drive-urile sunt notate diferit: adaX pentru drive SATA și daX pentru drive USB. În mașina mea virtuală au fost notate exact invers. Deci țineți cont de mărimile în GB, nu de denumiri.

Primim un avertisment cum că vom pierde datele de pe stick, dacă suntem de acord cu asta, alegem „Yes”


Apoi ni se cere să alegem o parolă de administrator (root). Alegem una care să fie greu de ghicit și pe care trebuie să o ținem minte.


Procesul de instalare durează câteva minute


după care suntem anunțați că instalarea s-a încheiat.


Apăsăm OK, fără să ne bucurăm prea tare, și ne vom întoarce la meniul anterior de unde selectăm „Shutdown System”. Scoatem USB drive-ul mic, folosit la instalare. Atenție, nu pe cel de system, de 8GB!

Conectăm cablul de rețea la routerul care alocă adrese IP prin DHCP și repornim sistemul.

Procesul de primă pornire durează mai mult, cca 10 minute, timp în care se inițializează FreeNAS-ul și arată o vreme cam așa:


Dacă inițializarea s-a realizat cu succes, ar trebui să apară un meniu în mod text similar cu acesta
Observăm că in partea de jos ni se spune că interfața de rețea nu a fost găsită. Alegem prima opțiune din meniu și resetăm interfața buclucașă



După resetarea plăcii de rețea, vom vedea IP-ul alocat systemului.

Datorită protocolului DHCP, adresa asta se poate schimba la fiecare restart, lucru care nu ne convine. Așa că suntem nevoiți să facem o setare în router, să ne aloce de fiecare dată aceeași adresă IP. Pentru asta avem nevoie de MAC-ul plăcii de rețea. Îl putem afla în două moduri: fie îl citim pe placă, fie procedăm ca mai jos:

alegem opțiunea 9 din meniu (Shell) și dăm comanda ifconfig:

Undeva în multitudinea de date oferite de ifconfig, găsim și adresa MAC.

Scriem exit în shell și ne întoarcem în meniu

Din acest moment, instalarea s-a terminat, nu mai avem nevoie de monitor și tastatură.
 
Last edited by a moderator:
Joined
Oct 1, 2015
Messages
2
Configurarea folosind interfața web

Introducem în web browser adresa IP comunicată în meniu sau pe cea fixată de noi în router, în cazul meu a fost 192.168.172.11, după care vedem pagina de login

unde introducem username root și parola aleasă în timpul instalării.

După login, pagina principală arată cam așa:


Apoi facem următoarele setări, pornind din pagina principală:

System -> General -> Timezone – selectăm fusul orar corespunzător, apoi „Save”

Network -> Global Configuration -> Hostname, Domain – corespunzătoare rețelei, apoi „Save”

Storage -> Volumes -> View Disks – aici verificăm existența discurilor în cadrul FreeNAS

Configurația aleasă pentru exemplificare și simplitate se bazează doar pe două drive-uri.

Vom configura mai departe NAS-ul cu două drive-uri în mirror.

Pentru asta mergem la: Storage -> Volumes -> Volume Manager
  • Volume Name > am ales ‘storage’ dar se poate pune orice
  • Available disks > apăsăm butonul ‘+’ pentru a include discurile în volumul ‘storage’
  • Volume Layout > Mirror – singura opțiune recomandată care oferă redundanță


Apăsăm Add Volume și așteptăm crearea volumului


Volumul a fost creat

Observăm că a fost creat default cu compresie.

Personal nu recomand utilizarea compresiei din două motive: reduce performanța și crește vulnerabilitatea la coruperea datelor.

Pentru a o dezactiva, dăm click pe linia cu ‘lz4’ și apoi pe icon-ul cu cheie


Setăm:
  • Compression level -> OFF
  • Enable atime -> OFF
  • ZFS Deduplication -> OFF
Apoi închidem cu „Edit Dataset”


Ca să evităm uzura prematură a stick-ului USB pe care îl folosim pentru sistem, mergem la:

System -> System Dataset, unde la „System dataset pool” selectăm „storage”.

Am terminat de configurat storage-ul.

Acum mergem la „Services”, unde le dezactivăm pe toate (doar S.M.A.R.T. este activ default).

Vom configura în continuare un server de CIFS sau SAMBA, care poate fi accesat de pe calculatoare cu Windows. Pentru asta mergem la:

Services -> CIFS (pe icon-ul cu cheie, nu pe buton), apoi setăm următoarele (restul ramân default):

  • NetBIOS name -> alegem un nume care să nu intre în conflict cu alte PC-uri din rețea
  • Workgroup -> workgroup-ul rețelei
  • Local Master -> Disabled
  • Time Server for Domain -> Disabled
  • Guest Account -> www
  • Allow Empty Password -> Enabled (nu oferă securitate, dar e indicat pentru testele inițiale)
Apoi „OK”

Nu activăm încă serviciul, mergem la „Sharing” mai întâi:

Sharing -> Windows (CIFS) -> Add Windows(CIFS) Share, aici setăm:

  • Path -> /mnt/storage
  • Use as home share -> Disabled
  • Name -> shared sau ce nume vreți
  • Apply Default Permissions -> Enabled
  • Allow Guest Access -> Enabled
Mergem înapoi la „Services” și activăm serviciul CIFS. Asta dacă nu s-a activat automat între timp.

De pe o mașină Windows încercăm să accesăm NAS-ul. Deși îl vedem în rețea, vom observa că nu avem drepturi de scriere.

Mergem în shell

și scriem așa:

cd /mnt
chown -R www:www storage
chmod -R 777 storage


Facem proba din nou din Windows, ar trebui să meargă scriere, citire, ștergere, modificare, execuție și creare de directoare.

Îi dăm un restart ca să vedem dacă setările făcute se păstrează, apoi instalăm cutia în debara și uităm de ea.
 
Last edited:

vasi84

Newbie
Joined
Apr 14, 2016
Messages
1
A facut configurarea cu ajutorul wizard-ului inainte de a intra pe forum.
la DATA SET STORAGE am compession level:lz4; unix; inherit (on); zfs off.
Se poate schima dupa ce am incarcat cateva foldre cu vechea setare?
Daca se pot face setari ... am sa incerc toate indicatiile din postarea dumneavoastra. Am dus ceva filme si nu au aparut probleme la redare.

-freenas 9.10 stable, pe pendrive 2G
-pentium dual core cpu 5300@2.6
-3043 ddr 2
-placa video fx5200, pci express,
-hdd pata, 160G, doua montate raidO (ce am gasit prin casa)
 
Joined
Jan 13, 2016
Messages
129
A facut configurarea cu ajutorul wizard-ului inainte de a intra pe forum.
la DATA SET STORAGE am compession level:lz4; unix; inherit (on); zfs off.
Se poate schima dupa ce am incarcat cateva foldre cu vechea setare?
Daca se pot face setari ... am sa incerc toate indicatiile din postarea dumneavoastra. Am dus ceva filme si nu au aparut probleme la redare.

-freenas 9.10 stable, pe pendrive 2G
-pentium dual core cpu 5300@2.6
-3043 ddr 2
-placa video fx5200, pci express,
-hdd pata, 160G, doua montate raidO (ce am gasit prin casa)
Compresia o poti modifica si dupa aceea, LZ4 e standard, si recomand sa nu o opresti.
GZIP face compresie mult mai mare, dar nu cu CPU ai tu, GZIP pune in genunchi si multe CPU XEON 2-4 core.
Daca stochezi filme si poze, compresia nu te va ajuta, deoarcece formatele de fisir multimedia sunt deja comprimate.
Deduplicare - poti folosi, dar iti trebuie 1GB ram/1TB spatiu. Consuma MULT CPU si scade performanta. Deduplicarea poate sa iti faca o economie de spatiu de pana la 60%.

Sistemul tau ca si TEST e OK, dar sa nu tii pe el nimic important pt ca nu corespunde ca si cerinte minime.
FreeNas ca si cerinte necesita hardware enterprise, nu home use.
Daca vrei sa il folosesti acasa sa iti tii salvate pozele si filmele, recomand:

HP Microserver G8
CPU: De la celeron la xeon, nu conteaza, eu am celeron pt acasa si merge bestial.
RAM: 8 minim, 16 recomand, 32 max pt acest model, ECC UNBUFERED ( serverul nu stie ECC REGISTRED ).
Atentie, are doar 2 sloturi de memorie, cand il iei, ia modul de 8GB ram
HDD: ce vrei tu pe sata, ca si performanta eu recomand TOSHIBA DT01ACA de 1 tb minim, 4 bucati. Atentie, recomand ca hdd-urile sa fie la fel ca si marca si model. Nu te arunca la hdd-uri NAS, am testat si WD RED, si CONSTELATION de la SEGATE, is doar MK. Nu reflecta diferenta de pret in performanta.
2 x stick usb sandisk pentru freenas de minim 8 gb.


Tot setup-ul de mai sus va consuma aprox 45-50 watt/ora ( un rooter bun consuma 15-20 )
Este extrem de silentios, poti sa-l tii langa cap cand dormi si nu-l auzi.
 
Joined
Jan 13, 2016
Messages
129
dupa carcasa este gen 6 de la HP.

Cinsumul fara hdd undeva la 160-180 W, la care adaugi 7 la 10 W pentru fiecare hdd ce ai in el.
Daca mai ai si placi de extensie, cam 15-75w bucata

Total full config undeva la 300w / ora, asta asa din burta, imi asum 10% eroare :smile:

Am renuntat de mult la G6 si G7, deoarece nu sunt eficiente energetic, nu de alta dar au 10+ ani.

Urca pe G8, sau dell gen 12, sa ai cpu din seria E5, si preferabil E5-26XX ( 24XX nu sunt lga 2011 ) si sincer, alege dell, scapi de o gramada de probleme de incopabilitate de care sufera HP.

Recomand R720, modele de minim 8 bay ( nu lua cel de 12, e foarte sgomotos )
Daca mergi pe setup mic, recomand R420, gasesti pe Cit Group Timisoara


Nu te hazarda la frecvente mari si multe core, nu te va ajuta la nimic, doar o sa consume mai mult.

Merita sa pui cat mai mult ram in el, si neaparat card LSI 2308 ca si chipset.

Sper ca am fost de folos.
 

graffikrs

Newbie
Joined
Apr 1, 2020
Messages
2
Mersi pentru info Andrei. Ideea e ca serverul asta il tin degeaba in birou si nu il folosesc la absolut nimic. As fi vrut sa il vand, dar nu il cumpara nimeni... Ce as putea sa fac cu el?

dupa carcasa este gen 6 de la HP.

Cinsumul fara hdd undeva la 160-180 W, la care adaugi 7 la 10 W pentru fiecare hdd ce ai in el.
Daca mai ai si placi de extensie, cam 15-75w bucata

Total full config undeva la 300w / ora, asta asa din burta, imi asum 10% eroare :)

Am renuntat de mult la G6 si G7, deoarece nu sunt eficiente energetic, nu de alta dar au 10+ ani.

Urca pe G8, sau dell gen 12, sa ai cpu din seria E5, si preferabil E5-26XX ( 24XX nu sunt lga 2011 ) si sincer, alege dell, scapi de o gramada de probleme de incopabilitate de care sufera HP.

Recomand R720, modele de minim 8 bay ( nu lua cel de 12, e foarte sgomotos )
Daca mergi pe setup mic, recomand R420, gasesti pe Cit Group Timisoara


Nu te hazarda la frecvente mari si multe core, nu te va ajuta la nimic, doar o sa consume mai mult.

Merita sa pui cat mai mult ram in el, si neaparat card LSI 2308 ca si chipset.

Sper ca am fost de folos.
 
Top